Meestemoos ja muud tegemised

Hiljuti võtsime maal perega kartulit. Peale kartulivõttu läksime nagu kord ja kohus kõik vanaema/vanaisa juurde sööma ja seal pakkus vanaema endatehtud vürtsikat moosi söögi kõrvale ja nimetas seda meestemoosiks. Ei tea mina ega teadnud vanaema, mis nimi sel veel võiks olla, aga meesperele maitses see tõepoolest hästi. Minu suurem R sai kui vanim lapselaps pisikese purgikese moosi kaasa ja retseptist tegi kiirelt telefoniga pildi, ise sealjuures vaikselt muiates pobises, et ema teeb siis talle veel moosi :P No ikka ema teeb, eks :)
Täna oli mul vaba päev ja kuna enamuse päevast ma uimerdasin maha ennast haletsedes, sest mul oli ja on siiani kehv enesetunne, siis mingi aeg tundsin, et päris raisku ei saa päeva nagu samuti lasta. Hakkasin servast tegema seda meestemoosi.
Esmalt kastsin tomateid aga keeva vette ja koorisin neil naha maha. Kirke oli sealjuures muide täiesti arvestatav abijõud. Tema arvas, et mis see ära ei ole ja kooriski enamuse tomateid ise ära.
Tomateid oli punaseid ja mustjaspunaseid ja sekka mõni kollane.

moos

Järgmisena hakkisin sekka paprika ja seejärel kohe tšillipipra. See polnud justa arukas tegu, aga ma maitsesin tšillit. Oioi, äkiline oli. Sõrmed muide tulitavad siiani hakkimisest. Kirke arvas, et see hakitud paprika ja sai pisikese tüki just võetud…mille ma siis viimasel hetkel tema käest ära krabasin – enne, kui ta oleks hambad sisse löönud :D Ma nimelt olen saanud sellist tšillit poest, mis oligi leebe nagu paprika. Sellepärast ma maitsma hakkasin.

moos

Kui kõik vajalik hakitud, siis läks kogu kupatus koos maitseainetega potti ja hautasin teist sedasi natuke üle poole tunni.

moos

Viimasena läksid potti valge veini äädikas ja moosisuhkur. Veel pisut keetmist ja ….purki :)

moos

moos

Õhtul oli juba päris mõnus määrida seda eile küpsetatud ciabattale.

moos

Retsept ka :)

* 1 kg tomateid
* 400 g paprikat
* 2 pikemat kauna tšillipipart
* 8 küüslauguküünt
* 1 tl peenestatud pipart
* 1 tl soola
* 1 kg moosisuhkrut
0,5 dl valge veini äädikat

Mina lasin kogu selle kupatuse veel saumiksriga püreeks. Vanaema seda ei teinud.
Kumbki R saab nüüd endale kaks purki moosi. Endale jätsin ka veidike. Päris mõnus teist rukkiröstiga või ciabattaga süüa.
Mõni päev tuleks veel üks ports moosi keeta.

Lõpetuseks aga räägiks hoopis meie viimase aja olulistest asjadest külmkapis.
See on vaieldamatult sidrun ja ingver. Külmade aegade tõhus abimees. Sidrunist ja ingverist keedame teed ning ingverisiirupit siristame rukkiröstile.
Korra juba pelgasin haigeksjäämist, siis aitas õhtul peale tööd 2 tundi und + 1,5 liitrit sidruni/ingveri tõmmist. Hommikuks oli haiglane tunne nagu peoga pühitud. Tegelikult juba õhtul hakkas paremaks minema. Nüüd joome profülaktikaks. Enda turgutamisest kahjuks ei aita siis, kui tööruumid on nagu hundilaut. Inimesedki kurtsid juba külma, mis veel 8 tundi seal töötamisest rääkida. Peale laupäevast külmetamist igatahes on mul siiani hääl ära ja kurk kare.
Pildil on maitsetaimedest tüümian ja pune. Need on meil nüüd aiamaalt tuppa kolinud. Tüümiani saab veel pikalt sealt näpsata tuppa, aga pune enam väga kaua seal ei õilmitse. Hetkel on nad suurema pundina pidevalt selles vaasis ja köögikapil, aga varsti panen mõned koos juurtega talveks potti aknalauale ka. vaatab, kuidas nad talvituvad.

teematerjal

Ja uue tekikese jaoks lõikasin täna lappe juurde ning ühe ladusin juba kokku. Kui homme jõuan, hakkan kokku ajama :)

moos

This entry was posted in MINA ise, minu PERE ja muud LOOMAD., TOIDUST NII JA NAA. Bookmark the permalink.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga