Toiduvaldkonna avastusi

Kes meist poleks söönud paneeritud juustu?! Juustušnitslit on ju söönud ilmselt kõik. Aga…ma polnud kunagi mõelnud, et samamoodi võiks praadida ka feta-juustu.

Õnneks(rahakoti meelehärmiks, aga meie rõõmuks), on mind teed kokku viinud Kalamata vahva perega ja sealt ostan ma neid asju, mida olen Kreekas käies õppinud armastama. Tõttöelda olin südamest rõõmus, kui avastasin selle firma ja sain teadmise, et häid Kreeka tooteid saan osta ka oma kodumaalt lahkumata. Eriti tore on see, et toodang ei pärine suurtootmistest vaid just väiketalunikelt Kreeka väikestelt saartelt. Loomulikult võib minna poodigi ostma fetat, õli ja oliive, aga….nendel on ikka väga ja väga suur vahe. Nii maitsel, kui kvaliteedil.

Aga et mis toit siis? Jah, paneeritud feta juust petimezi siirupi ja pistaatsia pähklitega.

Alustame sellest, et vaja läheb oliivõli.

Oliivõlidega on mul oma teema.
Mulle ei maitse Itaalia ja Hispaania oliivõlid. No on kohe mingi kummaline maitsenüanss, mis mind nende puhul segab. Eriti just Hispaania õlidel. Kreeka õlid seevastu on pehmed ja leebed, mõnusa puhta maitsega. Kui olen Kreekas käinud, on tagasiteel olnud kohvris alati mitmeid pudeleid oliivõli. No ikka seda külmpress Extra Virgin õli. Toon reisilt seda endale ja olen toonud ka oma suurtele lastele.
Aga….Kreekas ma ei käi ju mitu korda aastas(kuigi tahan, eksole). Seega…olin siiralt rõõmus avastades enda jaoks Kalamata perefirma. Nende toodud õlid on just täpselt need minu tassikesed teed ja eriline lemmik on filtreerimata extra virgin õli.

See külmpressitud neitsi-oliiviõli on pressitud Koroneiki oliividest. Väike kuid vastupidav Koroneiki oliiv annab tänu oma maitsele ning rasvhapete koostisele ühte parimat oliiviõli maailmas. Õlil on intensiivne aroom ja puuviljane, kergelt sidrunit meenutav maitse. Koroneiki oliiviõli iseloomustab ka väärtusliku küllastumata rasvhappe (oleiinhappe) väga kõrge sisaldus. Erinevalt paljudest muudest oliivisortidest ei sobi Koroneiki oliivipuud tänapäeva kõrgtehnoloogilistes istandustes kasvatamiseks. See oliiviõli pärineb Messina piirkonnast, mis asub tuntud oliivipealinna Kalamata vahetus ümbruses. Tuhandeid aastaid on see piirkond pakkunud oliivide kasvatamiseks ideaalseid tingimusi. Mere ja Taygetose mägede lähedus tagavad kerge talve ja vajaliku vee suvekuudel. Kuna sealsed oliivisalud ei võimalda järskudel nõlvadel kasutada suuri masinaid, korjavad oliivikasvatajad saaki nagu sajandeid tagasi ja pakuvad nii meile ehedaimat Kreeka oliiviõli.

***********

Seega….kallan pannile paraja hulga oliivõli. Kasutan selleks väikest panni, et üleliia palju õli raisku mitte lasta.

Kui õli on kuumaks aetud, paneerin umbes 1 cm paksused feta-juustu viilud jahus(kasutan kas täistera või gluteenivaba jahu) ning praen kuumas õlis kahelt poolt kuldpruuniks.

Kalamatast ostetud feta juust ja üldse see päris ehe Kreeka feta, see on hoopis midagi muud, kui meil müüdav feta või fetalaadne toode. Ostan pool kilo ja….eh, nädalaga sööme jälle selle ära, sest me oleme ka kreeka salati armastajad. Niisiis FETA ZIRIA:

Originaal Kreeka feta tuleb kolmanda põlvkonna perefirmast, mis on asutatud juba 1936 aastal. Korinthose piirkonna Ziria mäed on andnud sellele juustule nime. Kitsed ja lambad, kelle piimast seda hõrgutist tehakse, elavad seal mäeorgudes aastaringselt vabalt, toituvad parimal naturaalsel viisil ja annavad tänu sellele kvaliteetseimat toorainet juustule.
Fetat tohib toota ainult kindlal viisil ja teatud piirkondades, kus on selleks sobivad tingimused. Isegi igal pool Kreekas ei tohi seda valmistada, rääkimata siis tootmisest kusagil välismaal.
Originaal feta ei lase ennast odavalt toota. Seepärast on ka Kreekas levinud feta sarnane toode, millesse on lisatud lehmapiima ja mida tuntakse siin lihtsalt valge juustu nime all. See võib olla küll kvaliteetselt tehtud ja ka hästi maitseda, kuid see ei ole feta. Ta on odavam ja seetõttu müüvad paljud importijad seda juustu feta pähe. Sellise manipuleerimise juhtumeid esineb hulganisti kogu Euroopas. Kalamata perefirmast saab garanteeritult õiget ja kõrgekvaliteedilist fetat. Nad toovad seda otse tootjalt, kel on väga kõrge piirkondlik renomee, võimsad traditsioonid ja kes pälvinud oma toodetega kõrgeid tunnustusi ka väljaspool Kreekat. Tootjal on olemas kõik sertifikaadid, kvaliteedigarantiid ja mis veel eriti hea, siis – auväärne nimi.
Kalamata perefirma impordib fetat Eestisse ainult kaalukaubana ja lõikavad sulle nii suure tüki kui soovid. Tuuakse seda 14 kg-stes spetsiaalsetes metallkanistrites ja 60 kg-ses puitvaadis. Tegemist on algselt täpselt sama juustuga ja vaid erinevusega, et puitvaadis neli kuud laagerdunud feta (aged Feta Ziria) võtab endale juurde maitsenüansse, nii nagu ka puuvaadis seisnud vein või konjak. Kuna puitvaadis laagerdatud fetat peetakse delikatessiks, on sellel ka veidikene kõrgem hind.

************

Kuumadele paneeritud fetalõikudele valan peale PETIMEZI viinamarjasiirupit. Sellel siirupil on väga omapärane maitse ja meil tahavad lapsed seda näiteks hommikupudru peale. Koos soolaka fetaga on see mõnus maitsekooslus. Siirupile võiks laulda veel tükk aega ülistuslaulu. Nii palju head on temas ja nii palju kasutusvõimalusi.
Kopeerin siia lõigu Kalamata lehelt:

Naturaalne ilma suhkrulisandita viinamarjasiirup ehk PETIMEZI, mida saadakse madalatel temperatuuridel töödeldes (kuni 29 kraadi) , et säiliks kogu vitamiinirikkus ja muu kasulik. Petimezi on juba antiikajast tuntud traditsiooniline magusaine. Kreeka külades ei ole koduseks kasutamiseks mõeldud petimezi valmistamise viis sajandite jooksul kuigipalju muutunud. Ainult viinamarjade purustamine ei käi enam paljajalu trampides vaid spetsiaalse pressiga. Tulemuseks on 100 % puhas looduslik tume siirup, mis ei sisalda säilitusaineid ega tehislisandiga suhkrut, kuid sisaldab rohkesti kaltsiumi ja rauda. Petimezi on laste ja sportlaste legaalne doping. Keskmine Kreeka perekond tarvitab umbes kolm liitrit petimezit aastas, et magustada küpsetisi ja raviteesid, vältida kurguvalu, tugevdada organismi kaitsevõimet või siis, et elada peaaegu igavesti. Iga Kreeka koduperenaine armastab ja austab seda aaret aastaringselt. Petimezi sobib suurepäraselt ka karastava morsi valmistamiseks. Lisa vahekorras 1:10 külma vett ja sidrunit ning naudi suurepärast suhkruvaba karastusjooki.

Kuulsin Kalamataperelt ka seda, et varsti on tulemas naturaalne rosinasiirup, mis erineb päris tublisti viinamarjasiirupist. Mina ootan seda igatahes huviga.(Vahepeal on aeg edasi läinud ja rosinasiirup minuni jõudnud. On jah teise maitsega ja meeldib väga)

************

Viimasena puistan peale värskeid hakitud pistaatsiapähkleid. Needki sealtsamast Kalamatast. Värsked, maitsvad ja mina eelistan ilma soolata varianti.

Nii. Vist sai kõik kirja ja selle hea mõtte uueks maitseelamuseks andis ikka ei keegi muu, kui Kalamata meeskond.

Minu suureks rõõmuks kohtab nüüd Kalamatalisi ka Raplas HooviOTT-il :)

kalamata

This entry was posted in TOIDUST NII JA NAA. Bookmark the permalink.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga