Lapsepõlveradadel

Ilmselt ei tea seda paljud, et ma olen sündinud ja elanud 15 aastat oma elust Narvas. Eks sealt ole ka minu hea vene keele oskus pärit, sest kui kodus ja koolis oli eesti keel, siis õues lastega mängides tuli maast madalast saada hakkama vene keelega. Minu mälus igatahes puudub olukord, kus ma oleks rääkinud ainult ühte keelt. Hilisemas elus olen ma korduvalt puutunud kokku vajadusega seda teist keelt osata, seega….hea, et juba lapsena selgeks sai.

Eile käisin Narvas. Viimati sattusin sinna korraks 10 aastat tagasi, kui ootasin oma kolmandat last.
Käisin eile Narva Keskraamatukogus XII üleriigilisel lasteraamatukoguhoidja päeval koos hulga vahvate naistega, kes olid sinna üle Eestimaa kohale sõitnud.
Kuna ma sõltusin konkreetselt ürituse päevakavast ja meie bussist, siis päris lapsepõlveradadele ma ei saanud muidugi minna, aga mõned kohad said sellegipoolest üle vaadatud, kus lapsena palju joostud ja käidud. Üht – teist uutki nägin, mida varem pole näinud. Mööda ühte kesklinnatänavat sõites tundus aga aeg peatuvat, sest midagi polnud muutunud. Igati huvitav ja nostalgiline retk. Suvel tahaks kindlasti minna sinna nii, et jõuaks rohkem ringi käia.

Päev algas vara. 5.30 äratus, 6.30 väljasõit, 7.45 Türil ümberistumine bussile, mis tuli osa rahvaga juba Pärnust ja nii üle Paide ja Rakvere Narva. Kohal olime 10.30, väike hommikukohv ja siis juba algasid sõnavõtud lasteraamatukoguhoidjate päeva raames. Lõunaks olime kuulanud kohaliku raamatukogu juhatajat, Eesti Lastekirjanduse Keskuse toredaid daame, Narva linnapead ja veel mitmeid toredaid esinejaid.
Pealelõunane aeg oli planeeritud Tartu Ülikooli Narva kolledžisse ja sinna me jalutasime mööda Narva jõe kaldapealset promenaadi. Kaunis nägi välja ja sellisena pole mina seda kallast veel näinud. Suur töö on ära tehtud ja see on nüüd tõesti üks nn tänav, mida mööda ma lapsepõlves ikka väga palju liikusin. Kui elasid jõe ääres, siis liikusid sageli ka mööda jõeäärset tänavat.
Kolledžis kostitati meid mõnusa lõunasöögiga ja peale seda oli ekskursioon majas ning kolledži raamatukogu külastamine. Maja haldusjuht tegi meile suurepärase majatuuri.
Viimasena kuulasime kohalikku muuseumitöötajat, kes kõneles meile mängude tähtsusest laste arengus. Hiljuti oli tal sel teemal ilmunud ka raamat, mida seal lahkelt presenteeriti ja ka mõned mängud koos mängiti. Raamat ise siis oli: “Rahvamänge läbi aastaringi”
Raamatu koostajaks on Narva Muuseumi teadur-folklorist Marina Kuvaitseva. Tema meile siis ka esines.

Ja nüüd siis pisut pilte:

Narvas

Väljume raamatukogust, et suunduda promenaadile

Narvas

Jupike Narva linnust

Narvas

Ivangorodi kindlus, ehk siis Venemaa

Narvas

Ivangorodi kindlus

Narvas

Kalamehed keset Narva jõge ja taamal paistab Vene Föderatsioon

Narvas

Promenaad

Narvas

Sild üle Narva jõe, ehk piiriületuspunkt

Narvas

Promenaadil, taustaks Narva linnus

Narvas

Eestimaa lõvid vaatavad piiri poole

Narvas

Ülemine promenaad, ehk tee Pimeaia poole

Narvas

Tartu Ülikooli Narva kolledž. Üks igati vinge, kaasaegne ja innovatiivne hoone. Mõnus õppekeskkond ja külalislahkus.
Sisekujunduses on teadupärast realiseerunud ideed barokist, Indiast ja isegi kanalast ning kasutatud on palju naturaalseid materjale.
Hoone ägeda arhitektuurse osa autorid on Katrin Koov, Indrek Peil ja Siiri Vallner. Hoone on loodud samas kohas asunud börsihoone eeskujul.

Narvas

Meie seltskond 0-korruse võlvsaalis söömas. Lõuna oli maitsev, kook suurepärane ja teenindus kena.

Narvas

Sealsamas kaarte all – ja võlvides muide oli kive nii kaasajast, kui väga vanast ajast – oli hetkel suurepärane Sergiy Lysyy personaalnäitus “Klaipedast Veneetsiani” ja teises saalis Eesti akvarellistide näitus.

Narvas

Kui midagi otsisid, tuli jälgida maas olevaid märke :)

Narvas

Fuajees jäi silma vaasitäis kauneid valgeid gladioole

Narvas

Narva raekoda koos fuajeest peegelduvate laevalgustitega

Narvas

Kolledži raamatukogus

Narvas

Raamatukogu väliterrassil – väga ilusa panoraamiga terrass

Narvas

Tükk kolledžit seestvaatest

Narvas

Vaade terrassilt Narva kindlusele ja kirikutele

Narvas

Vaade terrassilt – kauguses õigeusukirik ja see suur punane hoone oli kunagi sõjatööstuse tehas, nüüdsel ajal pesitsevad seal erinevad firmad.

Narvas

Vaade raamatukogust – mugavad avatud ja mitmetasandilised töökohad suurepärase vaatega

Narvas

Raamatukogu

Narvas

Raamatukogust sai alla erinevatest kohtadest – ka sellisest äkilisest keerdtrepist

Narvas

Üks auditoorium – seinad on 17. sajandil kasutatud moevärvides, looduslik lubikrohv. Maja siseviimistluses on palju kasutatud klassikalist lubikrohvi ja värvimuldadega toonitud lubivärvi. Sisearhitektiks Hannes Praks ja lisaks veel Kadri Tamme, Kristjan Holm, Liisi Murula, Toomas Pääsuke, Ahti Grünberg, Daniel Marius Reisser ja Helen Sarapuu. Akendel on eest ajastutruud ruutklaasid ja puidust aknaluugid. Auditooriumides on seintel kaasaegne audio/videotehnika suurepärase heliga ning kõikjal riputuspuud kunsti eksponeerimiseks. Näituseid vahetatakse üle maja auditooriumites mitu korda aastas koostöös Tartu Ülikooli kunstiosakonnaga. Nojah, sellest majast kuulis väga huvitavaid asju ja selles majas toimub samuti väga palju huvitavaid asju peale tavalise õppetöö. Seal on näiteks ka Lasteülikool ja Jazzklubi.

Narvas

Vaade alla fuajeesse, kus on mugavad astmelised istumiskohad kas siis puhkamiseks, õppimiseks, kontserdil istumiseks või milleks iganes veel.

Narvas

Ja jälle need toredad punased tähistused. Parkett on seal majas ka muide väga ilus.

Narvas

Neid toredaid märke jätavad põrandatele needsamad kavalad laserid

Narvas

Majas on hästi palju huvitavaid kellasid ja nagu seinal näha, siis ka muna-temaatikat

Narvas

Ühest õppehoone osast teise, jooksuga haldusjuhi sabas. Hoonete vahele vasakule jääb ka mõnus laudadega õueala.

Narvas

Jälle üks mugav auditoorium, kus toimus meie viimane loeng.

Narvas

Jupike meie seltskonnast koos lektoriga mängimas ringmängu

Narvas

Hetk enne ärasõitu, vaatasin raekoda….mis kunagi oli pioneeride maja. Neid treppe olen ma tallanud lapsena päris, päris palju, sest peale kooli ja muusikakooli oli see koht, kus suur osa lapsi veetsid oma aega. Majas oli lasteraamatukogu ja seal tegutses hulgaliselt väga toredaid ringe. Igav ei olnud seal majas küll mitte kunagi. Majaesist platsigi hoolega tallatud, sest seal toimusid ülelinnalised Põuavälgu võistluste rivivõistlused :D Marssisime nii mis naksus tundide viisi ja rivid olid sirged :)
Tore oli kuulda linnapea suust, et hoone renoveerimiseks saadakse peagi rahastus ja saab ka Narva raekoda lõpuks korda.

This entry was posted in MINA ise, minu PERE ja muud LOOMAD.. Bookmark the permalink.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga