Kesksuvi

Juba ta ongi käes. Selline sulnis aeg, kus päevad veel pikad, õhk sageli vihmaeelselt lämbe ja kevadine värskus läinud, aga hinges veel endiselt suvine elevus olla ja teha.
Minu lemmikaja lilled, põõsad ja puud on kõik juba ammu ära õitsenud ning looduses on hetkel ilmselgelt väike paus, kuni löövad õitsele kesksuvised kaunitarid.
Naudin igal hommikul oma väikest rõduaeda…ja mis seal salata, õueaiamaale on aega jäänud vähem, kui eelmisel suvel.
Hommikuti enne tööd, kui lähen koeraga õue, teen enamasti ikka aiamaale samuti ühe tiiru peale. Läbi päikesepaiste ja kastese rohu on mõnus minna kaskede alla, siduda koer puu külge ja vaadata üle oma aialapp, et mis ja kuidas. Vahest avastan, et olen mõne lille istutanud kevadel teisele vaata et selga, kuna seda esimest polnud veel mulla alt näha :) Noh, mis teha. Eks sügisel pean mõnele taimekesele parema koha organiseerima. Möödaminnes tõmban välja mõne porgandipojakese…peaks ju veidi harvendama. Peedid õnneks harvendasin juba päris ammu.
Uskumatult võimsaks on kasvanud mul münt, meliss ja pune. Tõeline padrik vaarikate taustal.

aed

pune

Tänaseks on mul herned kenasti toestatud ja juba on küljes ka liistakad kaunad. Veidi veel…ja saame keeta juurviljasuppi. Kui vanem poeg oli väike, nimetas ta seda rõõmus-supiks. Eks nad ju ongi rõõmsad, need oranžid porgandikettad ja ümmargused hernepoisid.

aed

Naabrinaine andis mulle kevadel pundi hostasid ja nüüd nad juba õitsevad. Oi mulle meeldiks, kui nad ennast pisut laiemale alale kasvataks, et umbrohul oleks aiamaal vähem ruumi :P

aed

Eelmise suve lõpupoole sain õe käest ühe roosi, mis kasvas tal kodus aias. Õde kolis ja roosi ei raatsinud maha jätta. Nii tõigi ta selle meile. Läks ilusasti kasvama, aga talve saabudes jõudsin talle enne lund vaid mulla-kõdu hunniku ümber kuhjata, kuid pealt katta ei jõudnudki. Roos oli õnneks sitke ja elas talve kenasti üle. Nüüd rõõmustab meid juba oma säravkollaste õitega terve nädala. Näevad teised välja nagu kullerkupud.

aed

See järgmine lill sattus mulle aeda suhteliselt juhuslikult. Eelmisel kevadel käisin turul ringi ja üks tädi sokutas ta mulle 1 euri eest, et vii ära, ta tahaks õhtale saada :) Ma hea inimene võtsingi. Viisin koju, istutasin maha. Õitses. Kevadel ma enam ei mäletanud kus ta täpselt oli ja istutasin sinna lähedale veel ühe püsiku. Loomulikult pistis varsti mulla alt pea välja ka eelmise aasta asunik…ja nüüd ta on nii suur, et varjab uusasuka eest valgust. FB on vahest täitsa tore, sest sain sealt sõprade käest teada ka selle lille nime. Rodgersia pidi olema ja paras laiutaja. Eks ma temaga siis nüüd sügisepoole tegelen. Õigemini istutan tema lähedalt muud taimed ära. Või vaatan, istutan äkki tema enda kusagile mujale.

aed

No ja eks seal aiamaadel kasvab igasuguseid kenadusi veel. Nagu näiteks saialilli…

aed

Suuri valgeid kellukaid

aed

Ühel naaberaiamaal oli ilus suur roos

aed

Mingeid lillasid lilli, mille nime ma ei tea

aed

Isegi kartul õitseb kaunilt :)

aed

Ja kui nüüd rääkida rõdust, siis seal on söödavaid ja mittesöödavaid taimi. Võõrasemad lokkavad mul kevadest saadik. ILmselt aitas korralik väetamine.
Tore on aga see, et väga hästi tunneb ennast amplis kurk. Esimesed kurgid on meil juba söödud ja see üks taim amplis on päris võimas. On ikka mõnus küll, kui ei pea minema kurgi järgi õue aiamaale vaid saab piirduda rõdul käimisega :P

aed

Rippmaasikas kannab ka kenasti. Mina nendeni eriti ei jõua, sest laps korjab punased mammud kohe ära niikui mõni küpseb.
On teised sellised omapärased – ei tavaline peenramaasikas ei kuumaaikas.

aed

Kahes anumas on kasvamas kressitaimed. Esimene õis avanes paar päeva tagasi. Täna on neid juba kaks.

aed

Ühed minu lemmikud – loorber, mis pärit otse musta mere äärest ja lõhnab oivaliselt ning päris ehtne münt, mille Katrin mulle kevadel tõi. Hoian seda meelega käepärast rõdul, mitte ei istutanud aiamaale. Sügisel tuleb ta vist sinna siiski viia, et ta talve kenasti üle elaks. Uued ümbrispotid peab nendele samuti varsti tooma, sest nad nagu tahaks suuremaid potte saada.

aed

Jah, ilus ja mõnus see roheline aeg. Mustad sõstrad hakkavad vaikselt juba värvi muutma, vaarikaid paistab tulevat ja tikrid on valmimas…. suur suvi :)

This entry was posted in MINA ise, minu PERE ja muud LOOMAD.. Bookmark the permalink.

2 Responses to Kesksuvi

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga