Viikingitest läbi käsitöö

Nagu millalgi sai lubatud, katsun selles loos natuke tuua teieni viikingite hõngu. Pärit on need pildid ja mõtted aga Norra reisilt, kui käisime Loofotidel Viikingite muuseumis Lofotr. Vikingmuseet pa Borg. Muuseum asub maalilisel Põhja- Norra saarestikul. Muuseum on Borgis, mis asub Leknesest põhjas. Seal saab vaadata viikingupealiku talu rekonstruktsiooni aastaist 500-900. Tegemist on elava muuseumiga, kus korraldatakse viikingite stiilis pidusööke ja aluste tutvustusi. Lisaks muule on territooriumil muistne sepikoda, kus töötab sepp, kes valdab vägagi mitut keelt. Teeb igapäevaselt sepatööd ja räägib ajaloost. Muuseumis sees viiakse läbi erinevates keeltes ekskursioone viikingite aega ja pakutakse pajas keedetud lambasuppi. Õues on veel palju erinevaid vaatamisväärsusi. Aga näidata tahtsin just silma jäänud käsitööga seotut.

muuseumimaja

Viikingipealiku elamu

lambad

Selliseid ilusaid lambapässusid on Norras kõikjal. Ilusa villa puudust seal maal ei ole.

lõngad

Selliseid ilusaid lõngu värviti juba iidsetel aegadel

lõngad

Ja veel lõngad

töö telgedel

Poolik töö telgedel.

Sellistel toredatel telgedel kooti siis vanasti vaipu ja katteid. Muide, olen selliseid näinud ka Mardilaada aegu Raekoja platsil. Üks vahva memm rääkis meeleldi oma telgede saamislugu ja tööpõhimõtet.

töö telgedel

Kunagi alustatud peenvillane kangas

vaip

Vaip justkui kirivöödest tehtud :)

vaip

Vaip söögisaali istmel

vaip

Viikingite ornamendid

vaip

Hülgenahkadest lapitöö

voodikate

Viikingite perevoodi

voodikate

Voodikate

viikinginaine

Viikingirõivais naine

Naine ise on küll juba kaasaegne. Üle maailma korraldatakse kord mitme aasta järel suuri viikingiüritusi, kus osalejad on viikingirõivais ja toimuvad teemakohased tegevused-söömaajad, rituaalid, lahingud jne. Viimati oli selline üritus toimunud Inglismaal.

laev

Viikingite laev

Muuseumis saab käia sõitmas ehtsa viikingilaevaga. Inimesed ise saavad istuda aerude taga ja sõuda ning viikingirõivais pealik võtab üles lauluviisi, mille rütmis siis tuleb aerutada. Asja hõlbustamiseks on pandud laeva pukseerima väike paadike, aga sellegipoolest on kena vaatepilt, kui eemalt sõuab randa suur alus ja üle vee kõlab viikingi uljas laul.

This entry was posted in MINA ise, minu PERE ja muud LOOMAD.. Bookmark the permalink.

Comments are closed.