Ilusat vana aasta ärasaatmist ja suurepärast saabuvat aastat!

Minu armsad inimesed. Kallid lähedased, sõbrad, tuttavad, siia juhuslikult sattujad!
Kohe on lõppemas aasta 2017 ja algamas 2018. Mida see tähendab? Ega oluliselt mittemidagi. Vahetub number ja elu läheb edasi. See, kuidas ta edasi läheb, sõltub aga kõigist meist, teist ja nendest. Inimestest.
Ma soovin kõikidele palju head. Seda head, mida keegi heaks peab. Mida keegi oluliseks peab ja mõned soovid on mul veel.
Kasutan selleks loetud kirjandust, et anda edasi mõtteid, mis mul endagi peas tiirlevad ja keerlevad. See headus, seda pole kunagi liiga palju. Hoolivus, armastus, lahkus.
Kui läheneda asjale globaalselt ja lähtuda meile meedia poolt pakutust, siis….maailmas on liiga palju kurjust, hoolimatust, enesekesksust… Äkki läheb veidigi paremaks, kui me kõik midagi selle heaks teeme? Kui me märkame, oleme head, hoolivad, lahked, sõbralikud…

Hiljuti loetud raamatus ” Ime”, on üks suurepärane lõik, mida tahaksin jagada täna teiega. See raamat on üldse üks ülihea empaatiaõpetuse raamat. Mitte terakestki kehvem meie igipõlistest tüvitekstidest, mida koolis peab lugema. Ma päris siiralt soovitaksin õpetajatel võtta see raamat lugemisse. Hetkel jookseb veel kinodes raamatu järgi tehtud film ja kes lugeda kuidagi ei jaksa, minge kinno. Et kui tervet rehkendust ei jaksa teha, tee pool :) Eks?

Selles lõigus peab põhikooli direktor kevadise aktuse ajal kõnet, aga need sõnad, need on olulised meile kõigile. Me kõik, mitte ainult lapsed, peaksime iga päev olema veidikegi paremad, kui eile. Olema lahkemad, kui vaja.

“Kui te möödunud aastale tagasi vaatate, tahan, et mõtleksite kõik, kus te olete nüüd ja kus te olite varem. Te kõik olete pisut pikemad, pisut tugevamad, pisut targemad….ma loodan. “…” Aga kõige parem on oma arengut mõõta mitte selle järgi, mitu staadioniringi sa nüüd joosta jõuad, ega isegi keskmise hinde järgi – kuigi ka need asjad on muidugi tähtsad. See, mida sa oled oma ajaga peale hakanud, kuidas sa oled oma päevi veetnud, keda sa oled sel aastal puudutanud. Minu jaoks on need asjad kõige suuremad edukuse mõõdupuud.” ……J.M. Barrie raamatus ” Väike valge linnukene” on üks rida – ” kehtestame õige uued elureeglid…püüa alati olla pisut lahkem, kui vaja.” ” Lahkem, kui vaja…” kordas ta. ” Milline imeline mõte, eks ole? Lahkem, kui VAJA. Sest lihtsalt lahkusest ei piisa. Inimene peaks olema lahkem, kui vaja. Põhjus, miks ma seda lauset, seda mõtet armastan, on see, et see tuletab mulle meelde, et meie, inimesed, ei kanna endas võimet mitte ainult lahke olla, vaid me saame ka langetada valiku lahke olla. Ja mida see tähendab? Kuidas seda mõõdetakse? Mõõdupuud selleks kasutada ei saa. Täpselt, nagu ma ennist ütlesin: see pole sama mis mõõta, kui palju sa aasta jooksul kasvanud oled. Seda ei saa täpselt määratleda, ega? Kuidas me teame, kas me oleme lahked olnud? Mis asi see lahkus üldse on? “….”Milline lihtne asi, lahkus. Milline lihtne asi. Ilusad julgustavad sõnad, kui vaja. Sõbrategu. Mööda minnes naeratamine. ” “….aga ma tahan et teie, minu õpilased, lahkuksite põhikoolist kindla teadmisega, et tulevikus, mille te ise endale loote, on kõik võimalik. Kui iga inimene siin ruumis teeks enda jaoks reegliks, et ta püüab igal pool, igal võimalusel olla pisut lahkem, kui vaja – oleks maailm tõesti parem paik. …..”

Eile öösel lõpetasin hiljuti ilmunud Astrid Lindgreni elulooraamatu ja mõtlesin, et kui palju vaesem oleks meie lastekirjandus, kui teda poleks olemas olnud. Proua Lindgrenil oli lahkuval aastal 100-s sünnipäev. Oma elu jooksul jõudis see kleenuke naine nii hullult palju ära teha ja tal olid nii õiged mõtted. Ka tema südameasjaks oli headuse ja hoolivuse külvamine. Eriti pani ta südamele lastest hoolimist. Ma usun, et tal oli õigus, kui ta ütles, et kui laps esimese 10 aasta jooksul ei saa tunda hoolimist ja armastust, on tal pärast inimesena väga raske. Raske hakkama saada, raske olla hea ja hooliv. Ja teistel on temaga samuti tulevikus väga keeruline.

Nii ongi. Hooligem oma lastest, lähedastest, üksteisest. Ja isegi, kui vahest läheb asi käest ära ja tekib tüli, siis ärge unustage ära leppimast ja näitamist, kui väga te hoolite. Kui väga te armastate. Üksi sõnadest siin ei piisa. Hoolimist tahab igaüks meist reaalselt tunda.

Positiivselt pöörast, armastuserohket, loovat, edukat, ideederohket,eredavärvilist, lennukat, head, erakordset lähenevat uut aastat!

padjad

This entry was posted in MINA ise, minu PERE ja muud LOOMAD.. Bookmark the permalink.

4 Responses to Ilusat vana aasta ärasaatmist ja suurepärast saabuvat aastat!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga