Maksasupp

Kes maksa ei söö, sel pole mõtet edasi lugeda :P
Meie peres maksa süüakse ja armastatakse. Poeg siin millalgi sõi maksakastet ja arutles, et huvitav, miks paljud maksa ei söö, see ju nii maitsev.
Ei oskagi seda öelda, miks osad söövad ja osad ei söö. On see lapsepõlvekodu toiduharjumustest või millest. Minu kodus maksa tehti ja olen seda alati söönud. Ei kujutanud isegi ette, et mu enda lapsed võiks mitte süüa seda ja oh imet, söövadki.
Viimases Nipiraamatus jäi silma maksasupp ja kohe tekkis mõte, et teeks ära. Jälle vaheldus.
Kuna viimasel nädalavahetusel sain poja käest pragada, et ma kehvasti söön, siis püüan ennast nüüd kokku võtta ja süüa. Nimetatud supp on muide täiesti kokkuhoiumenüüsse sobiv. Tiina tegi selle töö Nipiraamatus ära. Hinnakalkulatsiooni nimelt. Kaldun arvama aga, et tegelikult sai minu supp isegi pisut odavam :P

Retsept on äratoodud muutmata kujul:

1 sibul
1-2 porgandit
2 küüslauguküünt
350 g veisemaksa
2 -3 spl toiduõli
2-3 marineeritud kurki
3 dl kookospiima
3-4 kartulit
1,2 l vett
1/2 tl musta jahvatatud pipart
1/2 tl suhkrut
tüümiani
soola

Haki sibul ja porgand peenikesteks ribadeks ja prae potis väheses õlis kergelt läbi. Viimasena lisa purustatud küüslauguküüned.
Puhasta maks kelmetest ja lõika väiksemateks tükkideks. Kui porgand ja sibul on läbi praetud, lisa maks ja prae, kuni viimane on värvi muutnud. Maitsesta soola, pipra ja tüümianiga.
Kui maks on parajalt küpsenud, kalla toiduainete peale vesi ning lase roog vaiksel tulel podisedes keema. Koori ja viiluta kartul. Haki marineeritud kurk. Lisa kartul ja kurk potti. Lase supp keema ja keeda, kuni kartulid on pehmed. Maitse tasakaalustamiseks lisa natuke suhkrut. Kui kõik koostisained on pehmed, lisa kookospiim. Lase supp keema ja vajadusel maitsesta veel tüümianiga( ole lisamisega ettevaatlik, sest selle maitse avaldub alles hiljem)

Valmistamisaeg 40 min
Eelarve 4.50

Allikas: Tiina Trolla/ Nipiraamat

supp

Kommentaar:

Esmalt maksumusest: Mina sain selle supi hinnaks kõigest natuke alla 3 €. Ei oskagi öelda, milles oli vahe peale selle, et mina kasutasin 350 g kookospiima asemel 165g. Tundus lihtsalt nii, et sellest on küllalt ja oli ka. Kookospiim, sibul, porgand, kurk ja maks läksid maksma 2,33 €. Muu pudipadi juurde maksimum 0,50 €. Seega kokku ligikaudu 2,83 €
Minul oli veisemaksa asemel jahutatud seamaks.
Tegelikkuses oli minu jaoks supi hind veelgi madalam, sest erinevalt ajakirjast, kus on ära toodud poekraami hinnad, kasutasin mina kodupõllu kartulit ja sügisel koduaiast võetud porgandit, mida sai riivitud ja portsudena sügavkülma pandud. Toidu maksumust arvutasin siiski nii kartuli kui porgandi puhul ikka poehinnaga.

Tegemiskäiku ma ei muutnud muud, kui et maksa praadisin eraldi pannil ja samal ajal sibulat/porgandit potis. Kui mõlemad piisavalt valmis, kallasin potti kokku ja maitsestasin. Tüümianiga mina muide olin suht tagasihoidlik, sest minu jaoks on selle maitse suhteliselt terav ja spetsiifiline.

Tulemuseks oli väga maitsev supp. Parim testija on nagu ikka väike laps ja lapse suu ei valetavat. Kirke tuli peale supi söömist ja teatas: Emme, aitähh selle väga hea supi eest! Hiljem käis veel poti kaane vahelt nuusutamas ja mõmisemas, et küll lõhnab hästi :)
Niiet tänud Sulle, Tiina, et meie koduses retseptikogus on jälle üks hea supp rohkem.

This entry was posted in TOIDUST NII JA NAA. Bookmark the permalink.

2 Responses to Maksasupp

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga